[ Soon we must all face the choice between what is right and what is easy.]
Albus Dumbledore

sobota 26. ledna 2013

dort značka božský

Popadla mě chuť "upeču!!!". Takže jsem taky upekla. Dort. Jen tak. S obláčkama.
O ten výtvor se musím podělit, hlavně si ale já sama pro sebe musím napsat postup někam, kde ho najdu. Protože to je úplná chuťová opera!
Jestli chcete zabít dvě hodiny času a dát si něco sladkého a být chvíli v nebesích - tohle je ono!
Nejlepší na tom je, že vyrobit tuhle dobrotu není nijak složitý. Potřeba je 6 vajíček, 175 g cukru krystal, 125 g změklého másla, 250 g kvalitní čokolády (může se použít i obyčejná na vaření, ale ze 70% + vždycky vykouzlíte něco lepšího), trochu hrubé mouky na vysypání formy a nebo jen pečící papír, jeden pomeranč, 500 ml smetany ke šlehání a trochu kakaa (v nejhorším je použitelné i obyčejné Granko) na posyp. 
1) si předehřeju troubu na 180° - dort musí jít do dobře vyhřátého pelíšku, jinak to nebude ono
2) rozpustím čokoládu ve vodní lázni (nejspíš by to šlo i v mikrovlnce, ale s tím nemám zkušenost, podporuju vodní lázeňství) a do tekoucí čokolády přidám máslo; když je směs hladká a vypadá, že by se dala pohladit, je to správně
3) v jiné míse našlehám 2 celá vejce a 4 žloutky (bílky schovat na později) se 75 g cukru - našleháním myslím doopravdy našlehat, tzn. ručním šlehaček plus minus 10 minut (dokud vejce nevytvoří světlou pěnu) 
4) vliju čokoládovou směs a dobře promíchám - ze začátku se čokoláda usadí dole a těsto se jaksi odmítá zabarvit, ale po důkladném promíchání (už ne šlehačem!) nabere správnou barvu
5) těsto se ochutí šťávou z pomeranče (bez kousků a asi tak čtyři polévkové lžíce a na jemno nastrouhanou pomerančovou kůrou
6) ze čtyř bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh - ve smyslu tak tuhý, že když otočíte nádobu dnem vzhůru, sníh zůstane uvnitř
7) opatrně zamícháme sníh do těsta - nesmí ale spadnout, jde spíš o "překládání" než o klasické míchání metličkou
8) pak přichází čas pečení - 23 cm v průměru širokou dortovou rozevírací formu podložím pečícím papírem (papír je natažený pouze na dně a pevně přivřený okrajem formy) - těsto pečeme asi 30-40 minut, záleží na typu trouby
4 a 5
6
Že je korpus hotový poznáme podle "kroutících" se okrajů a třesoucího se prostředku. Upečenost kontroluju obvykle obyčejnou špejlí, protože nic jiného stejně vůbec nefunguje.
Nechat tu sladce vonící věc vychladnout je téměř nadlidské úsilí, abych byla upřímná. Základem je neleknout se, když nádherně naběhlý korpus začne padat. Tak je to správně. Naběhlý prostředek by se měl propadnout a celá záležitost by se měla zcvrknout především co se týká výšky. Po pravdě řečeno se korpusu, ve kterým není droždí, kypřící prášek a dokonce ani mouka (mimochodem díky tomu by ten dort měl být vhodný i pro ty, kteří nemohou lepek...?) , vůbec nedivím, že si tak jako spadne. Základem ovšem je, že konzistencí zůstane nadýchaný a vláčný, což je tady to důležité.
Až když vychladne, má smysl se pustit do přípravy peřinky.
9) našlehám šlehačku - pokud nejste z rodiny žroutů, kteří se dortíku zbaví během několika málo hodin, doporučuju přidat SmetaFix nebo se plácnout přes kapsu a koupit Deluxe smetanu (40% obsah tuku nebo nejlépe ještě víc), šlehačka pak drží i třeba za dva dny
10) lžící nebo stěrkou vytvoříme čepičku, která připomíná obláčky, a tu posypeme trochou kakaa
A halelůja! Je hotovo! 
Poslední věc: JE TO FAKT STRAŠNĚ DOBRÝ. 

1 komentář: